Nyheter
Kontakt
Gallerier
Tips & trix
 

Super Sculpey

Super Sculpey - Vad är det och hur använder man det?

Egenskaper:
Super Sculpey är ett PVC-baserad ”lera” som används till skulptering. Det kommer i diverse olika varianter och kan härdas i en vanlig ugn i köket. Materialet är lätt vidhäftande och binder ihop med de flesta material när man härdar det. Man ska dock inte förvänta sig för mycket tålighet – det är ett utpräglat konstnärligt material, och inte ett byggmaterial som epoxyspackel och liknande.

Sculpey

Det krymper inte alls vid härdning och kan bearbetas både före och efter härdning. Före härdning behandlar man den som en lera. Man kan knåda och forma, lägga till och ta ifrån med händerna utan skyddshandskar. Med fördel kan man även använda vanliga lerverktyg. Efter härdning är materialet en hård plast. Då kan man såga, skära och slipa i det som sådan. Plasten är inte seg utan svarar bra mot alla verktyg.

Varianter:
Det två varianter som är överlägset vanligast (och användbarast) är dels standard ”Super Sculpey” som är hudfärgad, och dels ”Super Sculpey Firm” som är neutralt grå. Förutom dessa varianter finns det allt möjligt som t.ex. Glow In The Dark eller Sculpey Super Flex som blir gummiaktigt böjbar efter bränning. Värt att nämna är även ”Sculpey” som är en enklare variant av Super Sculpey. Bygger man ett större objekt kan det vara ekonomiskt smart att bygga upp grunden med den billigare Sculpeyn, och sedan bygga ytskiktet med Super Sculpey.

Standard S.S är lätt att knåda med fingrarna och fungerar även utmärkt att forma med verktyg. S.S Firm kan vara lite hård att jobba med om man använder bara fingrarna. Däremot är den enklare att bearbeta med verktyg. Den fastare konsistensen gör att man kan arbeta upp skarpare och mycket små detaljer.

Arbetsmetod:
Sculpey härdar genom värme – ca 80 – 130 grader är lämpligt. Lägre än så bakar leran inte ordentligt, och högre än så kan bränna ytskiktet. Man måste dock inte härda en hel skulptur på en och samma gång. Det går att arbeta vidare med ny lera utanpå en redan bakad yta.
Det gör att man kan arbeta med en enstaka detalj till man får den precis som man vill, och sedan ”spara” resultatet innan man går vidare till nästa detalj.

Maquett

Bilden här intill visar ett typexempel på uppbyggnad av en karaktär.
Armaturen är fast förankrad i bottenplattan och består av stål eller aluminiumtråd. I det här exemplet har jag även visat på att man kan bygga ut grova utfyllnader med vanlig billig aluminiumfolie. Sculpey har sedan används för att bygga upp en stomme, och ytterst har Super Sculpey används för att bygga detaljer och ytstruktur.
Lägg inte på allting med en gång, utan baka med jämna mellanrum så du inte oavsiktligt lägger fingrarna i, och förstör detaljer du redan skulpterat då du hanterar figuren.

Själva skulpteringen av en karaktär och mer detaljer i arbetsgången kommer jag att gå igenom i en kommande dokument.

Tips 1:
Eftersom S.Sculpey härdar mellan 80 – 130 grader är kokande vatten ett utmärkt sätt att härda. (under förutsättning att det man bygger får plats i en kastrull utan att riskera stöta mot kanterna) I och med att vatten har högre densitet än luften i en varm ugn blir det till och med bättre värmeöverföring om man kokar sculpeyn. Koka upp vattnet först och släpp ner objektet. Tiderna blir ungefär desamma som vid härdning i ugn. Denna metoden fungerar bäst vid mindre föremål

Tips 2:
Bygg små detaljer och blås/härda med en värmepistol med jämna mellanrum. Bäst är såklart en reglerbar värmepistol där man kan ställa in 120-130 grader, men vilken som helst fungerar. En vanlig hårtork fungerar inte så bra. Den kommer helt enkelt inte upp i tillräckliga temperaturer.

Den här metoden ska dock inte ses som en ersättning för bakning i ugn – bara ett komplement. Med jämna mellanrum är det bra att genombaka allting i ugn även om man härdat med värmepistol.
Den här metoden fungerar t.ex bra då man bygger ett ansikte. Jobba med en detalj i taget – ett ögonbryn eller näsa. Härda upp detaljen med värmepistol då du är nöjd och jobba vidare med nästa ögonbryn utan risk att kladda till det du redan gjort. Då hela ansiktet är klart lägger du in det i ugnen i 20 min för en genombakning.


© Rickard Bristle 2009. All rights reserved