Nyheter
Kontakt
Gallerier
Tips & trix
 

Attributmakare - vad är det?      

Vad gör en attributmakare?

Ska man sammanfatta så är det att man ”framställer saker till film, reklam, TV och teater som inte går att få tag på någon annanstans”. Jag säger ”framställer” och inte ”tillverkar” för det är inte alltid så att man tillverkar föremål från noll. Ofta bygger man om befintliga saker eller kanske bara målar/patinerar om dem.

Att man arbetar mot film, teater, TV & reklam är också bara en halvsanning, för det finns hundratals andra arbetsmarknader för en attributmakare – Ett museum kan behöva ett diorama eller en kopia av ett arkeologiskt föremål, en företag ska ha ett specialdesignat skylfönster, en spelförening vill bygga ett avancerat modellandskap eller en privatperson som helst enkelt vill ha någonting på väggen som inte går att köpa i vanliga affärer. Du själv sätter begränsningen i vad du jobbar med för uppdragsgivare.

Materialen och teknikerna man arbetar i är extremt varierande – Allt från trä gips och keramiklera, till latex, silikon och avancerade epoxyhärdande material. Man tar det som behövs för att få arbetet att fungera.
Som attributmakare blir man också lätt lite ”sakletare”. Om du har en läggning för att tänka ”Oh! Den där kan jag bygga om till en…” så bor det kanske en liten attributmakare i dig. Om du sedan samlar på alla dessa föremål, material och verktyg du kan komma över och förvarar dem i kategoriserade lådor, så är du definitivt på väg att bli attributmakare. (eller crazy cat lady…)

Många i branschen har halkat in på den här karriären av en slump, fast det finns bra utbildningar i ämnet. Själv arbetade jag i flera år med att ”tillverka prylar” utan att ens tänka på att det kunde kallas ”attributmakeri”. Först därefter gick jag en utbildning i ämnet, och det är också den utbildningen jag rekommenderar för den som är verkligen seriös.

Det är en högskoleutbildning på 120 poäng som hålls i Skellefteå, och kallas ” TV- och filmscenografi/attributmakeri”.
http://www.ltu.se/edu/program/FHSCG?l=sv

Utbildningen varvar tre saker - Dels teoretisk kulturhistoria och dramaturgi, dels praktiska övningar och lektioner i olika material och tekniker, och dels praktik ute på riktiga arbetsplatser. Ansökningen till skolan sker genom arbetsprover så man vet att de folk som kommer in har de estetiska kunskaper som krävs.

Så vad krävs mer för att bli en bra attributmakare?
Själv brukar jag se yrket som en kombination av tre saker:

Konstnären - Man måste ha en konstnärlig ådra i sig. Ett estetiskt öga och en fantasi att kunna skapa saker i sin egen hjärna och förverkliga dem med sina händer.

Hantverkaren – Välja rätt material och verktyg för jobbet. Och att veta hur man bearbetar och hanterar dem - Det är hantverkskunskaper. Olika jobb kräver olika kunskaper och många attributmakare specialiserar sig i någon mån…

Teknikern/uppfinnaren – Många föremål man tillverkar ska ha rörliga delar och en funktion i ett större sammanhang. Det räcker inte alltid att få det att se snyggt ut. Man måste få det att fungera också.

Men en viktig sak man inte får glömma, är att det här faktiskt är ett riktigt yrke och inte en hobbyverksamhet på heltid. Och vad är då skillnaden på de två sakerna?
Ja… en hobby den pysslar du med då du själv har lust med det. Pysslar du med en hobby så presterar du så bra resultat som du själv orkar och vill. Bygger du saker som en hobby kan du när som helst lägga ifrån dig verksamheten och sätta dig framför TVn eller gå ut med polarna.

Gör du däremot det här som ett YRKE, så är det en helt annan sak.
Visst – det är förbannat kul många dagar, men det finns också dagar då det INTE är kul. Det finns jobb som inte är det minsta stimulerande eller utmanande, fast har man det här som yrke så gör man det ändå. Gör man det här som jobb, då går man upp på morgonen och börjar jobba vare sig man har lust eller inte - Precis som med vilket annat yrke som helst.

Egentligen är det här en självklarhet, men jag säger det ändå, för jag har sett så många personen slösa bort tid på en ”karriär” de aldrig kommer att uppnå – Just för att de inte kan skilja på hobby och yrke.
Vill du bli en attributmakare, och en bra sådan – då krävs det heltids engagemang.


© Rickard Bristle 2009. All rights reserved