Nyheter
Kontakt
Gallerier
Tips & trix
 

Ansiktsavgjutning

Arbetstid: En och en halv timme aktiv + härdnings o torktider

En ansiktsavgjutning är ständigt användbart om man vill tillverka snygga specialeffekter och mask till sig själv. Processen jag beskriven här är ett tremannajobb (en som blir ingjuten och två som jobbar) fast kan fungera med två. Materialet som används, Alginat, är som namnet antyder baserat på en alg. Det är helt ofarligt och innehåller inga skadliga ämnen. Man kan rentav äta det utan problem, och kladdar man ner kläder så går det att gnugga/tvätta bort.

material/verktygslista
# Alginat, ca 300gram
# Gipsbindor, två rullar
# vaselin
# Två stora bunkar
# tillbringare
# mindre spatel av något slag
# gasbinda
# gladpack
# maskeringstejp
# pappersark
# Ultracal 30 eller vanligt gips
# sax
# Armeringsjärn

OBS - Hoppa inte över någonting i förberedelserna.
Delar av processen hänger på timing i tid, och har du inte förberett allting ordentligt kan det leda till misslyckat resultat. Rensa undan ett köksbord eller hela diskbänken så du kan ha allting upplagt och inom räckhåll. Inte bara för din egen bekvämlighet, utan även för att den som blir ingjuten inte ska behöva sitta för länge.

bild 1Steg 1 - Börja med att klippa till gipsbindorna. Gör varierande storlekar på bitarna. Tänk på att en del bitar ska täcka in stora områden, som sidorna på ansiktet och pannan, medan andra ska kunna formas smidigt runt näsan utan att täcka för andningshålen. Klipp även till små bitar av gasbindan - en 15-20 st. ungefär. Bocka även till armeringsjärnet så det är format som på bilden intill. Det här järnet ska fungera som handtag då man använder masken för att tillverka ansiktsmasker, så om du bara vill gjuta av ditt ansikte som en prydnad kan du skippa det.

bild 2Steg 2 - Förbered personen som ska gjutas av. Alginat är rätt skört och sliter inte loss hårstrån när man lossar det från ansiktet. Däremot kan alginatet själv gå sönder om man inte täcker alla hårstrån med vaselin. Täck in hela ögonbrynen så att hårstråna ligger klistrade mot huden. Gör samma sak med hela hårfästet ända ner till öronen. Lägg sedan ett tunt lager med vaselin ca två centimeter nedanför hela hårlinjen, och plocka fram gladpacken. Dra ut en armlängd gladpack och lägg mitten av långsidan utmed vaselinet vi nyss smetade på. Vaselinet fungerar nu som ett slags klister och i slutändan ska gladpacken täcka över hela håret och ligga som en mössa. Tejpa ihop gladpacken med maskeringstejpen i nacken. Personligen brukar jag alltid dra ner gladpacken under örsnibben, men alginat är inte skadligt att få i öronen (bara obekvämt) så det är inget måste. Om man täcker in hela öronen är det dock mycket enklare att få loss ansiktsmasken i ett helt stycke.

Steg 3 - Rulla och tejpa ihop två små strutar av pappersarket, ca 4-5 cm långa och inte för vida. Personen som gjuts in ska ha dessa att andas igenom under hela processen, så förslagsvis slarvar man inte för mycket här ;-) Om personen är täppt i näsan kan det vara en bra ide att vänta till en annan dag, eller använda nässpray. Låt personen själv sätta in dem i näsborrarna så att de garanterat sitter fast. Glöm dock INTE att kontrollera vinkeln på strutarna. De ska sticka utåt och får inte ligga emot överläppen alls. Lura inte dig själv till att tro att det går att pillra in alginat under pappersstruten om den ligger mot läppen. Det kommer bara leda till en fördärvad avgjutning.

Steg 4 - Försök placera personen i en bekväm halvt bakåtlutad position. Han/hon ska trots allt försöka sitta still sådär i minst 30 minuter. Ansiktet och överkroppen bör vara bakåtlutat i ca 45 grader för att kunna jobba effektivast. Att sitta rakt upp och bara luta bakåt huvudet leder till en konstig avgjutning av halsen. Även om alginat inte är döden för kläder, kan det vara bra att täcka in axlarna med en gammal handduk och/eller hushållspapper. Tänk på att personen inte ska grimasera för mycket eller knipa ihop ögonen. Säg till han/henne att vara avslappnad i hela ansiktet hela tiden.

bild 3Steg 5 - När detta stadium inleds gäller det att jobba effektivt och utan distraktioner!
Nu är det dags att blanda alginatet med vatten i en av de stora bunkarna. Häll upp ca 300 gram alginat och slå på en rejäl skvätt vatten. Arbeta med händerna och mosa sönder klumpar av pulvret så effektivt som möjligt. Fortsätt att hälla på vatten gradvis tills konsistensen känns ungefär som havregrynsgröt, men slösa inte med tid.

Tips: Man kan variera härdningstiden på alginat genom att variera temperaturen på vattnet. ¨Med kroppstempererat vatten härdar alginat på någon minut, i rumstempererat, ca 2-4 minuter, och med kallvatten har man flera minuter än så på sig. Överdriv dock inte fördelarna med kallvatten. Dels är det fysiskt obehagligt för alla inblandade och dels kan det bara vara jobbigt att vänta på att smeten stelnar. Så fort alginatet är redo applicerar man det direkt med händerna. Det är i det här stadiet som det är bra att vara två personer som arbetar. Om man inte är van så hinner man helt enkelt inte lägga ett lager över hela ansiktet innan materialet stelnar. Smidigast går det om personen som blir ingjuten håller bunken med alginat i sitt knä under tiden.

Tips 2: PRATA med personen som gjuts in. Säg vad det är du ska göra och/eller småprata under hela tiden. Det minskar dels chansen för klaustrofobi och dels slipper man att personen ofrivilligt rycker till då man petar runt ögon och andningshål, mm. Fråga med jämna mellanrum om andningen fungerar.

Börja med ögonen. Dutta dit alginat längst in i ögonvrån och försök att inte kapsla in några luftbubblor. Gå sedan på området runt andningshålen. Därefter är det bara att täcka in resten. Arbeta bak kanten över hela öronen, åtminstone fem centimeter bakom hårfästet och en god bit ner på halsen. Alginatet kommer konstant att vilja glida av ansiktet men det är bara att skopa upp det och lägga tillbaka. Allt eftersom kommer det stelna mer och mer och ligga kvar. Då det börjar stelna tar du fram småbitarna med gasväv (inte gipsbindor). Dutta in dem i alginatet jämt fördelat över hal ansiktet, och så att de sticker ut lite grand. Dessa kommer att fungera som en fog mellan alginatet och gipsbindorna.

bild 4Steg 6 - Ta fram gipsbindorna och den andra bunken fylld med rumstempererat vatten. Doppa gipsbindan och stryk av mot kanten så de inte är genomsura. Börja med att lägga ett par stora bitar över pannan och kinderna. Lägg sedan en lång bit under hakan, från kind till kind. Stryk fast bitarna med hela handen och försöka att minimera glapp mellan alginat och gips. Dessa glapp kan annars sedan komma att pressas ut av gjutmaterialet och då blir avgjutningen/ansiktet skevt. Bygg runtom pappersstrutarna i näsan och ta sedan bort dessa. Lägg på tre, gärna fyra lager gipsväv och låt dem härda ordentligt. (åtminstone 5 minuter) Försök täcka hela lagret av alginat.

bild 5Steg 7 - Avtagning! Klipp med saxen bort det värsta alginatkladdet runtom gipsväven. Säg till personen i masken att börja grimasera med hela ansiktet. Detta leder till att ytkontakten mellan huden och alginatet lossnar. Sedan håller den ingjutne personen i masken med båda händerna och lutar sig framåt. Låt tyngdkraften arbeta och tvinga inte masken att lossna för snabbt. De som gjuter in kan pillra loss runtom och sära lite på kanterna, men låt den ingjutne personen själv bestämma takten. Bara han/hon vet vart och hur mycket masken sitter fast och kan lirka loss med grimaser.

Steg 8 - Blanda en liten klick alginat till. Håll avgjutningen som en skål, ta en klick alginat på ett finger och plugga igen näshålen. Lägg sedan en gipsbinda utanför som håller alginatet på plats.

Steg 9 - Titta på avgjutningen i sidled. Hur djupt kan man gjuta i den? Om personen som blev avgjuten låg i en bra vinkel är det oftast inga problem, men ibland kan det vara läge att bygga upp en kant i halsen. Gör det med en gång av gipsbindor. Det behöver inte bli snyggt. Bara det fungerar. Stoppa sedan in hela avgjutningen i en plastpåse och låt den ligga i två-tre timmar. Jag har märkt att den här extra tiden för gipsen att härda på, minskar risken för att masken blir skev. Om man inte har tid att göra själva gjutningen med en gång går det dessutom att förvara arbetet i en plastpåse upp till två-tre dagar utan problem.

bild 5Steg 10 - Gjutning. Täck alla kanter av gips med vaselin (i det här stadiet går det att byta ut vaselin mot flytande tvål om man vill vara ekonomisk). Försök att stötta upp kanterna på formen med någonting – frigolit, skumgummi, travar med tidningar. Annars kan tyngden i gjutmaterialet pressa ut sidorna så att ansiktet blir för brett. Häng upp armeringsjärnet på två pinnar tvärs över gjutformen så det ser ut som på bilden intill. Häll i Ultracal 30 eller vanligt gips och låt härda.

Om man har tur och är riktigt försiktig kan man ta ut ett avgjutet ansikte utan att förstöra alginatet, men man ska inte räkna med att få ut mer än ett ansikte per gjutform. Det är därför det är bra att använda Ultracal 30 eller annat hårdare material till masken. Ska avgjutningen bara vara till prydnad håller det så klart med gips, men om man ska använda den att bygga upp specialeffekter på är det lätt att man skadar ytan.

Lycka till!


© Rickard Bristle 2009. All rights reserved